Merinó gyapjú - egy csoda a természetből

Belefáradt abba, hogy kényelmetlenül érzi magát szabadtéri tevékenységek közben a hőmérsékletváltozás vagy a nedves ruhák miatt? A merinógyapjú lehet a keresett megoldás. A merino 100%-ban természetes szál, szintetikus adalékanyagok nélkül. A természetes szálakra jellemző, hogy növények (pamut) vagy állatok (gyapjú) állítják elő, spontán, emberi beavatkozás nélkül nőnek. A merinót speciálisan tenyésztett merinó juhokból nyerik.

A merinó gyapjú még nedves állapotban is melegen tart. A szintetikus anyagokkal ellentétben a gyapjú még nedves állapotban is megőrzi szigetelő tulajdonságait. Valójában saját tömegének 35%-át is képes megtartani a nedvességben. A gyapjúszálak kiválóan megkötik a testhőt, és apró légbuborékokat hoznak létre, amelyek hőszigetelőként működnek. Ez azt jelenti, hogy még a nedves gyapjúruházat is melegen és szárazon tart. Aktív mozgáshoz tehát kiváló választás, hiszen intenzívebb terhelés mellett is szárazon tartja viselőjét.

Kevés természetes anyag rendelkezik olyan egyedi tulajdonságokkal, mint a merinógyapjú, amelyet a zord körülmények között legelő birkák viselnek. Ezt a báránygyapjút nem lehet mesterségesen előállítani, semmivel sem pótolni, de szerencsére az ember meg tudja dolgozni, és első osztályú aláötözőt készít belőle. Merinó gyapjú, ill szálai sokkal finomabbak, mint a hagyományos gyapjú. Előnyei közé tartozik a szigetelő képesség és egyben a légáteresztő képessége. A gyapjúruhák rugalmasak és nagy a nedvességfelvételi képességük.

Amellett, hogy képes felmelegíteni az emberi testet, a merinógyapjú hűtheti az embert is. Gőz formájában vezeti el a nedvességet a testről, ami eltér a szintetikus anyagoktól, amelyek csak cseppfolyósítás után vezetik el a nedvességet. A teljes egészében szintetikus anyagból készült póló lehűti az embert, és inkább műanyagként viselkedik. Ezzel szemben a gyapjúszövet továbbra is nagyon lélegző, és ha nedves, melegen tart. A légáteresztő képessége annak is köszönhető, hogy a merinó gyapjúból készült termo aláöltöző többszöri használat és izzadás után sincs szaga. Kellemes a testnek, mert nem karcol, sőt még az UV sugárzás hatásait is megszünteti. A merinó gyapjúból készült aláöltöző azt az érzést kelti az emberben, hogy nincs rajta semmi, ugyanakkor úgy érzi, hogy mindig meleg és száraz.

A normál gyapjúhoz képest a merinó gyapjú nagyon puha és kellemes tapintású, így nem okoz gondot közvetlenül a bőrön viselni. Ezért gyakran használják a ruha alsó rétegeinek anyagaként, például pólók, fehérneműk, de kiegészítők, például nyakmelegítők és sapkák anyagaként is.

 

Íme a MERINO választásának előnyei:

  • 100%-ban természetes anyag
  • Hőszigetelőként működik
  • Szárazon tart
  • A sűrű szerkezet ellenére lélegzik
  • Nem karcol, kellemes tapintású
  • Hipoallergén és antibakteriális tulajdonság
  • Meleg időjárásra is alkalmas
  • Öntisztító tulajdonság és könnyű karbantartás
  • Víztaszító
  • Rugalmasság és rugalmasság
  • UV védelem
  • EKO - nem károsítja a környezetet
  • Tűzálló

 

Hátránya: A merinó gyapjú szokatlanul jó minőségű, az előállítás teljes folyamata az alapanyag beszerzésétől az anyag előállításáig általában drágább a szintetikus szövetekhez, a klasszikus gyapjúhoz vagy pamuthoz képest. Ezért nem meglepő, hogy egy póló vagy merinó aláöltöző végső ára eltérhet a versenytársakétól.

Számos előnyének köszönhetően a merinógyapjú tökéletesen bizonyítja magát a kültéri ruházat gyártásában. Csak néhány perc intenzív mozgás kell ahhoz, hogy érezze ennek az anyagnak a kiváló minőségét, és meggyőzze magát a természet verhetetlenségéről. A könnyű anyagsúly, a nagy légáteresztő képesség, a hatékony nedvességfelvétel, a hőszabályozás és a szagokkal szembeni ellenállás olyan tulajdonságok, amelyeket az amatőr és a profi sportolók egyaránt értékelni fognak. A merinói juhok gyapját leggyakrabban az ún a második bőr, amely kulcsszerepet játszik a hőszabályozásban a friss levegőn való mozgás során.

A merinó gyapjú és polipropilén kombinációja tökéletes hőkomfortot garantál. Az ebből az anyagkombinációból készült ruhák a polipropilénnek köszönhetően nagyon gyorsan felszívják a nedvességet a testből, és átviszik a felületre. A merinógyapjú és a szintetikus szálak kombinációja nagyobb rugalmasságot biztosít, mint a tiszta merinógyapjú alapréteg. Ennek köszönhetően a közvetlenül a testen viselés kényelmesebb és a ruhák is jobban ellenállnak a kopásnak. Ezért használtunk az Achillea kollekcióban polipropilént is, mely sajátossága, hogy könnyű, nem szívja fel az izzadságot, gyorsan szárad, ellenáll a penésznek, strapabíró, erős, rugalmas, kiváló hőszigetelő, stabil szín, és egyetlen hátránya a magasabb ár, kevés színváltozat.

 

A merinó gyapjú gondozása

Régóta tudjuk, hogy a kültéri ruházat rendszeres és megfelelő karbantartása maximálisan meghosszabbítja élettartamát és funkcionalitását. A merinógyapjú egyik előnye a könnyű gondozás. Ezt az anyagot természetes öntisztító és antibakteriális tulajdonságok jellemzik, így nagyon valószínű, hogy a gyakori használat ellenére sokkal ritkábban kell mosni, mint pl. kedvenc pamut. A merinó gyapjú ruházat gyakori mosása helyett jobb, ha gyakran szellőzteti.

  • Hogyan mossák a gyapjút?

Minden viselet után engedje ki a termo merinó gyapjú pólót a friss levegőn. Felvetted már néhányszor túrázáshoz pólót, és még az intenzív szellőztetés sem segít, és a lanolin jelenléte sem segít?

Mossa ki hideg, max 30°C-os vízben öblítő nélkül, és hagyja szabadon megszáradni. A szag eltűnik. Felejtsd el a vasalást, különben elveszti természetes képességeit. A szövet a hosszának akár 30%-ára is megnyújthatja. Ne félj tőle. Vissza fog térni eredeti formájába.

Blog szerzője: @petrrissa 

A Merinó gyapjú aláöltöző teljes kínálatát itt találja: Aláöltöző TETRAO